"Εκείνος που δεν ξέρει τίποτε, δεν αγαπά τιποτε. Εκείνος που δεν μπορεί να κάνει τίποτε, δεν καταλαβαίνει τίποτε. Εκείνος που δεν καταλαβαίνει τίποτε, είναι άχρηστος. Εκείνος όμως που καταλαβαίνει, μπορεί και αγαπά και προσέχει και βλέπει...Όσο πιο πολλή γνώση σ'ένα πράγμα, τόσο μεγαλύτερη αγάπη...Όσοι φαντάζονται ότι όλα τα φρόυτα ωριμάζουν την ίδια εποχή με τις φράουλες, δεν ξέρουν τίποτε για τα σταφύλια." ΠΑΡΑΚΕΛΣΟΣ

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

"ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ"

Το άτομο που είναι εξαρτημένο παρουσιάζει μια βαθιά αποδιοργανωμένη και ασταθή προσωπικότητα. Επίσης, παρουσιάζει πρωτογενές έλλειμμα σε κάλυψη αναγκών όπως η αγάπη, η ασφάλεια, η επικοινωνία και η ειλικρινής επαφή με τους άλλους. Σε αυτά έρχονται να προστεθούνε προβλήματα κοινωνικά όπως η αποξένωση, η μοναξιά των μεγαλουπόλεων, η ψευδαίσθηση της κατάκτησης της ευτυχίας, η αναζήτηση του χρήματος. Το άτομο μέσα σε μια κοινωνία όπου κυριαρχεί το «έχειν» και όχι το «είναι» αντιμετωπίζει το πρόβλημα του κορεσμού, την έλλειψη κινήτρων και αναζητά νέες εμπειρίες.

Τα άτομα μέσα από την έξη τους στα τυχερά παιχνίδια και στο διαδίκτυο, προσπαθούν να καλύψουν όλες αυτές τις ανάγκες που θα έπρεπε να έχουν ικανοποιήσει είτε μέσω της οικογένειας είτε μέσω του κοινωνικού συστήματος στο οποίο ζουν. Ζητούν απεγνωσμένα μέσω του εθισμού τους μια άλλη πραγματικότητα λιγότερο απειλητική και πιο κοντά σε αυτό που ονειρεύονται. Αναζητούν μια άλλη εικόνα του εαυτού τους, πιο ικανού πιο αποδεκτού και επιτυχημένου αφού ο κόσμος που αυτοί φτιάχνουν βρίσκεται εν μέρει υπό τον έλεγχό τους. Τέλος, αναζητούν μια άλλη σχέση με τον κόσμο, μια λιγότερο οδυνηρή επαφή με την εξωτερική πραγματικότητα.

Τα άτομα αυτά προσπαθούν να καλύψουν το συναισθηματικό τους κενό, να βρουν την αποδοχή που τους λείπει, να ενταχθούν σε μια ομάδα που να τους καλύπτει, ψάχνουν την αίσθηση του «ανήκειν». Παρουσιάζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και χαμηλή αυτοεικόνα. Η αυτοπραγμάτωση που είναι θεμέλιος λίθος μιας υγιούς προσωπικότητας, αναζητείται μέσω της ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο. Δημιουργούν έναν κόσμο πλασματικό(διαδίκτυο) όπου δεν υπάρχουν τα απειλητικά ερεθίσματα και ο πόνος που προκαλεί η εξωτερική πραγματικότητα. Επικοινωνούν με ανθρώπους που είναι σαν και αυτούς, και βρίσκουν την επαφή που τους λείπει με τους δικούς τους όρους, αφού όλα συμβαίνουν σε ένα προστατευμένο και ασφαλές πλαίσιο. Μέσα από τα τυχερά παιχνίδια, το άτομο βιώνει την ψευδαίσθηση ότι είναι επιτυχημένο, ότι βελτιώνεται, πρόσκαιρα μόνο, η αυτοπεποίθησή του. Η αποτυχία ή επιτυχία του δεν εξαρτάται από αυτό, ούτε από εξωτερικούς κοινωνικούς παράγοντες που δεν μπορεί να ελέγξει, αλλά κυρίως από την τύχη. Έτσι, η ματαίωση που προκύπτει σε περίπτωση αποτυχίας του δεν είναι τόσο απειλητική και οδυνηρή για την προσωπικότητα του ατόμου।

Κείμενο: Λαζαρίδου Μαργαρίτα

1 σχόλιο:

  1. Pote den katalava (nai, greeklish) tin emoni tis psixologias na theori to iparxon kinoniko sistima mesa sto opio zei to kathe atomo os komati tou fisiologikou, milontas gi afto me tetio tropo oste na akougete san komati tis fisis, san kati me to opio opios den ta pigeni kala exi provlima.

    Ego pistevo pos simveni to entelos antitheto. Giati ena atomo pou adinati na entaxthi sto iparxon kinoniko sistima to opio exi orismenes apetises oi opies den einai kat anagki logikes h sinifasmenes me tin anthropini fisi theorite aftomatos os provlimatiko ligo h poli ?

    Enies opos eftixia epitixia apotixia oloklirosi einai san to nero. Pernoun to sxima tou doxiou tous, kai gi afton ton logo den mporoun na xrisimopiounte os simia anaforas.

    Einai kalo pistevo na kitame ta pragmata me anixto mialo pera kai makria apo ta ekastote kinonika stereotipa/stegana/plaisia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή