ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ
· Τι είναι η "αυτοεκτίμηση";
- Η φύση της έννοιας
Η έννοια της αυτοεκτίμησης κυριαρχεί στη μοντέρνα ζωή και θεωρείται από πολλούς το κλειδί για επιτυχία και (καταξίωση) ολοκλήρωση σε όλους τους τομείς.
Δεν υπάρχει συμφωνία των επιστημόνων για τον ορισμό της και είναι δύσκολο να πει κανείς τί ακριβώς είναι η αυτοεκτίμηση. Διαφορετικές προσεγγίσεις και θεωρητικά μοντέλα οριοθετούν την έννοια διαφορετικά.
Σ' αυτή την εργασία θα επικεντρωθούμε στην έννοια της αυτοεκτίμησης που αναφέρεται στο πώς νοιώθουν οι άνθρωποι γενικά για τον εαυτό τους και στο πώς αξιολογούν τις ικανότητες και τις αποδόσεις τους.
Οι άνθρωποι με υψηλή αυτοεκτίμηση χαρακτηρίζονται γενικά από αισθήματα αγάπης και ενδιαφέροντος για τον εαυτό τους. Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση χαρακτηρίζονται από μέτρια θετικά ή διφορούμενα συναισθήματα για τον εαυτό τους. Στους πληθυσμούς που εμφανίζουν ψυχοπαθολογικά προβλήματα, η χαμηλή αυτοεκτίμηση συνδέεται με μίσος του ατόμου για τον εαυτό του. Η αυτοεκτίμηση επιδρά στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και που αντιδρούμε στα ερεθίσματα.
Η αυτοεκτίμηση έχει αποδειχθεί ότι εμπλέκεται σε πολλά ψυχολογικά φαινόμενα κλινικής φύσης (άγχος, κατάθλιψη κ.ά.) γι' αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η περαιτέρω μελέτη γι' αυτή.
· Το κίνητρο της αυτο-ενίσχυσης
Το αίσθημα της αυτοαξίας, αναφέρεται σε στιγμιαίες συναισθηματικές καταστάσεις, κυρίως εκείνες που προκύπτουν από κάποιο αρνητικό ή θετικό αποτέλεσμα. Αυτές οι καταστάσεις ενισχύουν ή απειλούν την αυτοεκτίμηση. Κάποιες υποθέσεις αναφέρουν πως η θετική ή αρνητική αυτοεκτίμηση πετυχαίνεται ανάλογα με την επανατροφοδότηση που δέχεται το άτομο από το περιβάλλον, θετική ή αρνητική. Πολλοί ερευνητές διαφωνούν με τις υποθέσεις αυτές.
Σημαντικό κίνητρο για την αυτοαξία, είναι το κίνητρο της αυτο-ενίσχυσης. Όπως είναι γνωστό, βασική ανάγκη του ανθρώπου, είναι να νιώθει καλά με τον εαυτό του. Αυτό το κίνητρο αναφέρεται στο ότι οι άνθρωποι ωθούνται στο να έχουν υψηλό αίσθημα αυτοαξίας. Θέλουν να είναι περήφανοι για τους εαυτούς τους, να νιώθουν ότι έχουν αξία ως υπάρξεις μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο που τους περιβάλλει. Αγωνίζονται να διατηρήσουν ή να μεγαλώσουν το αίσθημα της αυτοαξίας τους. Η ανάγκη αυτή είναι παγκόσμια, ο τρόπος όμως διαφέρει από πολιτισμό σε πολιτισμό, από κοινωνία σε κοινωνία. Η πηγή αυτής της ανάγκης δεν είναι ξεκάθαρη. Δεν έχει διευκρινιστεί γιατί οι άνθρωποι αποζητούν θετική αυτοαξία. Μερικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η ανάγκη πηγάζει από τη φύση του ανθρώπου. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η επιδίωξη θετικής αυτοαξίας συμβαίνει, γιατί έχει συνδεθεί με θετικά αποτελέσματα. Τέλος, μερικοί υποστηρίζουν ότι η αυτοαξία είναι απαραίτητη γιατί δίνει νόημα στη ζωή και προστατεύει το άτομο από το αναπόφευκτο του θανάτου.
Όποια και να είναι η πηγή αυτής της ανάγκης, το σίγουρο είναι ότι η αυτοαξία κινητοποιεί μεγάλο μέρος της συμπεριφοράς του ανθρώπου.
· Προέλευση αυτοεκτίμησης
- Θεωρητικά μοντέλα
Συναισθηματικό μοντέλο
Το μοντέλο αυτό υποστηρίζει η αυτοεκτίμηση αναπτύσσεται σε μικρή ηλικία και περιλαμβάνει δυο τύπους αισθημάτων. Το πρώτο είναι το αίσθημα του ανήκειν και έχει τις ρίζες του σε κοινωνικές εμπειρίες. Αναφέρεται στη χωρίς όρους αγάπη, αποδοχή και αναγνώριση της αξίας του ατόμου για αυτό που είναι. Αυτό παρέχει στο άτομο ασφάλεια σε ό,τι και να του συμβεί. Το αίσθημα του ανήκειν λειτουργεί σε ασυνείδητο επίπεδο.
Το δεύτερο αίσθημα είναι το αίσθημα της κυριαρχίας. Αναφέρεται στην αίσθηση ότι το άτομο έχει κάποια επίδραση στον κόσμο, στην καθημερινή ζωή των άλλων ανθρώπων. Το αίσθημα της κυριαρχίας προκύπτει όταν εμπλεκόμαστε σε δραστηριότητες ή καταφέρνουμε να ξεπεράσουμε εμπόδια και δυσκολίες. Νοιώθουμε ότι η συμπεριφορά μας προκαλεί αποτέλεσμα και αυτό προωθεί την υψηλή αυτοεκτίμηση.
Η αλληλεπίδραση γονιού-παιδιού σε μικρή ηλικία είναι σημαντική για την αυτοεκτίμηση. Επιβράβευση του παιδιού οδηγεί σε υψηλή αυτοεκτίμηση. Στην θεωρία του E. Erikson η σχέση του γονιού - παιδιού παίζει κεντρικό ρόλο για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης. Επίσης, ο Βοwlby, στη θεωρία δεσμού, αναφέρει πως η σχέση μάνας-παιδιού παίζει κεντρικό ρόλο στη δημιουργία αισθημάτων ασφαλείας, αυτονομίας που θέτουν βάσεις-θεμέλια από αυτή την ηλικία (βρεφική) για την πορεία της αυτοεκτίμησης.
Γνωστικό Μοντέλο
Το μοντέλο αυτό, αναφέρει ότι η αυτοεκτίμηση συνίσταται στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αξιολογούν τις ιδιαίτερες ικανότητες και αποδόσεις τους, μέσω μιας λογικής διαδικασίας. Αυτές οι αξιολογήσεις, υπαγορεύουν το επίπεδο της αυτοεκτίμησης. Αν κάποιος πιστεύει πως διαθέτει πολλά κοινωνικά επιθυμητά προσόντα, τότε θα έχει και υψηλή αυτοεκτίμηση. Η ιδέα ότι η αυτοεκτίμηση εξαρτάται στο τί πιστεύουμε για τον εαυτό μας σε τομείς μεγάλης προσωπικής σημασίας προέρχεται από την άποψη του James's (1980) ότι αυτοεκτίμηση σημαίνει επιτυχία και καταξίωση. Νοιώθουμε καλά για τον εαυτό μας όταν τα αποτελέσματα ξεπερνούν τις προσδοκίες μας και άσχημα όταν τα αποτελέσματα είναι πολύ κάτω από αυτές.
Υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στον τρόπο που οι άνθρωποι βλέπουν τις ικανότητές τους και στο ιδανικό του πώς θα έπρεπε να είναι σ'αυτούς τους τομείς. Όσο πιο πολύ ταιριάζει η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας με την ιδανική αυτο-εικόνα, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο δείκτης της αυτοεκτίμησης.
Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση έχουν ασταθείς και ασυνεπείς αυτοαξιολογήσεις από μέρα σε μέρα και είναι λιγότερο σίγουρα για τις αποδόσεις τους. Όλα αυτά δημιουργούν σύγχυση στην έννοια και αντίληψη του εαυτού.
Το γνωστικό μοντέλο παρουσιάζει αρκετά προβλήματα και έχει δεχτεί κριτική. Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι η αυτοεκτίμηση δεν αλλάζει τόσο συχνά μέσω των αυτοαξιολογήσεων όπως υποστηρίζει το γνωστικό μοντέλο και υπάρχουν μοντέλα και θεωρίες που επιβεβαιώνουν ότι η αυτοεκτίμηση εμφανίζεται στην παιδική ηλικία. Τέλος, αφήνει αναπάντητο το ερώτημα γιατί οι άνθρωποι αξιολογούν θετικά ή αρνητικά τον εαυτό τους.
Κοινωνιολογικό μοντέλο
Το μοντέλο αυτό υποστηρίζει ότι η αυτοεκτίμηση επηρεάζεται από κοινωνικούς παράγοντες. Αν θεωρούμε ότι είμαστε αποδεκτοί και έχουμε αξία στην κοινωνία, τότε θα έχουμε υψηλή αυτοεκτίμηση.
Μεταβλητές όπως το επάγγελμα, η κοινωνική και οικονομική κατάσταση και το μορφωτικό επίπεδο βρέθηκε πως δεν επηρεάζουν την αυτοεκτίμηση. Σύμφωνα με τη θεωρία της κοινωνικής ταυτότητας, η αυτοεκτίμηση εξαρτάται εν μέρει από την ομάδα στην οποία ανήκουμε και από την κοινωνική μας ταυτότητα. Άνθρωποι που αξιολογούν θετικά την κοινωνική ενδο-ομάδα στην οποία ανήκουν, απολαμβάνουν θετική αυτοεκτίμηση σε σχέση με αυτούς που την αξιολογούν αρνητικά.
Το φύλο δεν αποτελεί μεταβλητή που επηρεάζει την αυτοεκτίμηση καθώς άντρες και γυναίκες βασίζουν την αυτοεκτίμησή τους σε διαφορετικές αποδόσεις. Οι γυναίκες δίνουν βάση σε διαπροσωπικά προσόντα, ενώ οι άντρες στον ανταγωνισμό και στην προσωπική επιτυχία.
· Αντίδραση στην Αποτυχία
Η αυτοεκτίμηση επηρεάζει το πώς αντιδρούν οι άνθρωποι στην αρνητική επανατροφοδότηση (αποτυχία). Άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση αισθάνονται ντροπή, ταπείνωση και ανεπάρκεια και χρεώνουν αποτυχία σε αυτό. Αντίθετα, οι άνθρωποι με υψηλή αυτοεκτίμηση αισθάνονται απογοήτευση, αλλά δεν νοιώθουν ταπείνωση ή κοινωνική ανεπάρκεια.
Άνθρωποι χαμηλής αυτοεκτίμησης έχουν αυτο-προστατευτικό προσανατολισμό, δεν ρισκάρουν, κινούνται με ασφάλεια αλλά έτσι μειώνουν τις ευκαιρίες να επιβραβευθούν. Αντίθετα, οι άνθρωποι με υψηλή αυτοεκτίμηση έχουν ως κίνητρο την αυτο-ενίσχυση, ρισκάρουν και έχουν θετικά αποτελέσματα.
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση κινητοποιεί λιγότερο τα άτομα για αποκατάσταση αρνητικών διαθέσεων από ότι η υψηλή. Σε απάντηση αρνητικών γεγονότων, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν στρατηγικές που θεωρούν ότι θα τους βοηθήσουν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες αυτές.
Τα άτομα με χαμηλό δείκτη αυτοεκτίμησης κάνουν εσωτερικές, σταθερές και συνολικές αποδόσεις. Δεν εμπλέκονται σε δραστηριότητες μετά από αποτυχία, δεν δουλεύουν σκληρά για να βελτιώσουν την απόδοσή τους, και υπεργενικεύουν τα αρνητικά γεγονότα.
· Επίλογος
Για τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης, επιβάλλεται να θεωρήσουμε τον άνθρωπο ως ολότητα, να επικεντρωθούμε στα συναισθήματά του και όχι να κρίνουμε τις ικανότητες και τα προσόντα του. Η αυτοεκτίμηση δεν αναφέρεται στο "τί" είναι κάποιος, αλλά στο "ποιός".
ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
· Τι είναι η "Κατάθλιψη"; (Η φύση της)
Η κατάθλιψη ανήκει στην ομάδα των Διαταραχών της Διάθεσης (ή Συναισθηματικών Διαταραχών). Η συναισθηματική διάθεση είναι ο καθολικός και σταθερός συναισθηματικός τόνος που βιώνεται εσωτερικά και σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό όλες κυριολεκτικά τις πλευρές συμπεριφοράς ενός ατόμου, καθώς και την αντίληψη για τον κόσμο που έχει το άτομο αυτό.
Η κατάθλιψη θεωρείται ως μία συνηθισμένη ψυχοβιολογική αντίδραση στην ένταση. Όλοι οι άνθρωποι, σε πολλές φάσεις της ζωής τους είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν ένα σωρό εντάσεις, που τους επηρεάζουν και προκαλούν αλλαγές στην ύπαρξή τους, γνωστικές και συναισθηματικές. Θεωρητικά, ο καθένας εν δυνάμει μπορεί να εμφανίσει κατάθλιψη με συνδυασμό συγκεκριμένων περιβαλλοντικών συνθηκών.
Η κατάθλιψη παρουσιάζει ετερογένεια καθώς επηρεάζεται από πολλούς παράγο-ντες (που θα συζητηθούν παρακάτω), χαρακτηρίζεται από ποικιλία συμπτωμάτων και θα περιλαμβάνει διάφορες υποκατηγορίες.
· Πότε κάποιος υποφέρει από κατάθλιψη;
- Συμπτώματα
Έχει βρεθεί μέσα από έρευνες πως σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν περάσει τουλάχιστον ένα ελαφρύ καταθλιπτικό επεισόδιο στη ζωή τους. Για να γίνει διάγνωση όμως κατάθλιψης, τα συμπτώματα θα πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστον 6 μηνών. Τα συμπτώματα έχουν μεγάλη ποικιλία και ορισμένα δεν είναι ιδιαίτερα εμφανή.
Το άτομο που βρίσκεται σε καταθλιπτική διαταραχή εμφανίζει καταθλιπτική διάθεση, νοιώθει θλίψη, απογοήτευση, άγχος, απελπισία. Επίσης, παρατηρούνται διαταραχές ύπνου, όρεξης, εξάντληση, ελάττωση σεξουαλικού ενδιαφέροντος (libido). Ακόμη υπάρχει απώλεια ενδιαφέροντος για θέματα που πριν παρουσίαζαν ενδιαφέρον για το άτομο, ανημπόρια, έλλειψη ελπίδας και σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας. Υπάρχουν αισθήματα αναξιότητας, ενοχής, αρνητική αυτοεικόνα χαμηλής αυτοεκτίμησης και ψευδαισθήσεις ή παραληρητικές ιδέες. Τέλος, υπάρχουν σωματικά ενοχλήματα όπως έντονοι πονοκέφαλοι, δύσπνοια, μυϊκοί σπασμοί, ναυτία και άλλα.
· Επιδημιολογία
Η κατάθλιψη παρουσιάζεται συχνότερα στις γυναίκες με ποσοστό 10-25% ενώ στους άνδρες 5-12%.
· Αιτιολογία της κατάθλιψης - τί προκαλεί την κατάθλιψη;
Η κατάθλιψη θεωρείται σήμερα ως η ασθένεια της μοντέρνας κοινωνίας, αφού τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά των ανθρώπων που εμφανίζουν κατάθλιψη έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ο σύγχρονος άνθρωπος, έχει λύσει τις βασικές βιοτικές του ανάγκες, αλλά έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το κυνήγι του χρήματος και της κοινωνικής και επαγγελματικής καταξίωσης, έχει επιφέρει σοβαρά ρήγματα στις διαπροσωπικές σχέσεις, στο θεσμό της οικογένειας, στην ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου. Έτσι, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αποξενώνονται, γίνονται δυστυχισμένοι και εμφανίζουν κατάθλιψη.
Η αιτιολογία της έχει γίνει αντικείμενο μελέτης πολλών διαφορετικών προσεγγίσεων και θεωριών, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί μια ακριβής απάντηση στο ερώτημα τί προκαλεί την κατάθλιψη. Έχει διαπιστωθεί πως υπάρχουν γενετικοί, ψυχοκοινωνικοί, νευροβιολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που αιτιολογούν την κατάθλιψη. Σ' αυτή την εργασία θα μελετηθούν οι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί - αιτιολογικοί παράγοντες.
· Η σημασία του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος
Ο άνθρωπος ζει μέσα στο περιβάλλον και βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με αυτό. Το περιβάλλον αποτελεί ενισχυτής των συμπεριφορών του ανθρώπου και πηγή άντλησης θετικών ή αρνητικών αξιών. Ο άνθρωπος αγωνίζεται για να διατηρήσει τη θετική εκτίμηση και εικόνα για τον εαυτό του, να αποκτήσει σεβασμό και άνευ όρων αποδοχή από τους σημαντικούς άλλους με στόχο την αυτοπραγμάτωση (C. Rogers, Φαινομενολογικό μοντέλο). Σκοπός είναι η συμφωνία του εαυτού με την εμπειρία. Διαφορετικά, διαστρεβλώνει ή αρνείται τις εμπειρίες και οδηγείται στην αποξένωση, δεν έχει αποτελεσματική αλληλεπίδραση με το περιβάλλον.
Μέσα από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει ισχυρός σύνδεσμος μεταξύ οικονομικών, πολιτιστικών και πολιτικών συστημάτων με την επίδραση που έχουν στα άτομα. Οι καθημερινές εμπειρίες της ζωής, συνδέονται με την κλινική κατάθλιψη. Οι άνθρωποι διαμορφώνουν την αυτοεικόνα τους μέσω της αλληλεπίδρασης με το κοινωνικό περιβάλλον. Σύμφωνα με τους Melges και Bowlby, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μη χάνουμε την πίστη ότι αξίζουμε σαν άνθρωποι. Αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε υψηλή την αυτοεκτίμησή μας, να είμαστε καλοί γονείς, σύζυγοι, παιδιά, αδέλφια, φίλοι, εργαζόμενοι. Να ανταποκρινόμαστε καλά σε όσα θεωρούμε ότι είναι σημαντικά για μας. Πηγές από όπου αντλούμε άξια είναι το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον: οι άνθρωποι γύρω μας, οι ρόλοι που έχουμε στην κοινωνία, οι ιδέες. Από αυτά αποκτούμε αυτο-αξία και περηφάνια ότι τα καταφέραμε. Διαφορετικά, κλονίζεται η εικόνα για τον εαυτό και την αξία του, και οδηγούμαστε σε κατάθλιψη.
Αυτά συμβαδίζουν και με τη θεωρία του A. Beck, τη "Γνωστική Τριάδα" που περιλαμβάνει: αρνητική αντίληψη για τον εαυτό, αρνητική αντίληψη για τον κόσμο, αρνητική-μηδενιστική θεώρηση του μέλλοντος. Αυτά, προκύπτουν σαν απάντηση σε κάποιο ξεκάθαρο ή μη εξωτερικό ερέθισμα ή εξωτερική αλλαγή. Σύμφωνα με τον Beck, η διαφορά μεταξύ φυσιολογικής και μη φυσιολογικής συμπεριφοράς με το περιβάλλον έχει να κάνει με το βαθμό ανταπόκρισης μεταξύ της αντίληψης και του ερεθίσματος. Στην κατάθλιψη, υπάρχει λανθασμένη αντίληψη των ερεθισμάτων.
Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την κατάθλιψη είναι τα σημαντικά στρεσογόνα γεγονότα της ζωής όπως μια απώλεια, ένα διαζύγιο και άλλα. Η τρωτότητα σε σημαντικά γεγονότα ζωής, μπορεί να πηγάζει από το περιβάλλον. Το πώς χειρίζεται κάποιος την απώλεια έχει σημασία. Η απελπισία και η ανημπόρια προκύπτουν όταν χάνουμε μια πηγή που μας έδινε θετική αξία. Η απώλεια της μάνας σε παιδιά κάτω των 11 ετών έχει αποδειχτεί από έρευνες ότι επηρεάζει την αυτοεκτίμηση, την ποιότητα των σχέσεων, μειώνει την ασφάλεια και την οικειότητα με τους άλλους, και το άτομο χάνει τον έλεγχο των θετικών πραγμάτων στον κόσμο. Η αίσθηση ελέγχου βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την απελπισία και την ανημπόρια. Η υπεργενίκευση της απελπισίας για όλη μας τη ζωή, αποτελεί τον πυρήνα της κατάθλιψης.
Αυτή η άποψη ενισχύεται και από το μοντέλο μαθημένης ανημπόριας για την κατάθλιψη. Ο Seligman διατύπωσε την άποψη ότι η κατάθλιψη εμφανίζεται όταν οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πως τα σημαντικά γεγονότα ζωής βρίσκονται έξω από τον έλεγχό τους, και όταν αποδίδουν τα γεγονότα αυτά σε αιτίες εσωτερικές (στον εαυτό), σταθερές (θα διαρκέσουν για πάντα) και παγκόσμιες (επηρεάζουν όλες τις πλευρές της ζωής). Οι πρώτες αποδόσεις σε εσωτερικές αιτίες οδηγούν σε αισθήματα αναξιότητας, και οι υπόλοιπες σε αισθήματα απογοήτευσης και απελπισίας, η οποία αποτελεί τον πυρήνα της κατάθλιψης.
Παρακάτω θα μελετηθεί η συσχέτιση της αυτοεκτίμησης με την κατάθλιψη.
ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
· Η αυτοεκτίμηση ως παράγοντας που συμβάλλει στην κατάθλιψη
Έχει μελετηθεί μέσα από έρευνες πως η χαμηλή αυτοεκτίμηση σαν υπόβαθρο, μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε καταθλιπτική διάθεση. Όπως έχει αναφέρει και ο Bibring (1953), η ελάττωση της αυτοεκτίμησης αποτελεί σημαντική μεταβλητή στην αιτιολογία της κατάθλιψης.
Οι κοινωνικές εμπειρίες που περιλαμβάνουν την απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου, ή την απώλεια πηγών που μας έδιναν θετική αξία, αυξάνουν τη χαμηλή αυτοεκτίμηση που σε συνδυασμό με αυτά τα αρνητικά γεγονότα της ζωής, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.
Σύμφωνα με τα μοντέλα αυτοαξίας, η κατάθλιψη εμφανίζεται όταν οι εμπειρίες απειλούν την "αυτο-αξία" και οι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν θα μπορέσουν να ενισχύσουν τον εαυτό τους στο μέλλον.
Καθώς οι άνθρωποι με κανονική αυτοεκτίμηση βασίζουν τα αισθήματα αυτοαξίας τους στα τρέχοντα αποτελέσματα, η αυτοεκτίμησή τους (τα επίπεδα) κυμαίνονται στο χρόνο. Οι επιστήμονες, χρησιμοποιούν αυτές τις διακυμάνσεις για να ορίσουν την έναρξη της κατάθλιψης.
Έχει αναφερθεί ότι η απώλεια, η κακή σχέση των συζύγων, η έλλειψη δουλειάς, αποτελούν σοβαρούς παράγοντες για την κατάθλιψη. Πίσω από όλα αυτά, βρίσκεται η αυτοεκτίμηση και η αίσθηση ελέγχου για τον κόσμο. Αν αυτά κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα πριν από τα αρνητικά γεγονότα που αναφέρθηκαν, τότε το άτομο δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα ξεπεράσει τα προβλήματά του. Δεν μπορεί να έχει θετική θεώρηση του μέλλοντος. Έρευνα που διεξήχθη, έδειξε ότι γυναίκες που εργάστηκαν για πρώτη φορά ή μετά από αρκετά χρόνια, απέκτησαν υπερηφάνεια, αισιοδοξία, επιτυχία και κυρίως επανέκτησαν την αυτοεκτίμησή τους. Στην ίδια έρευνα, φάνηκε πως με την ανάκτηση αυτοεκτίμησης των γυναικών, μειώθηκαν τα προβλήματα της κατάθλιψης.
Επίσης, η γενικευμένη απελπισία αποτελεί πυρήνα της κατάθλιψης. Πίσω από την απελπισία βρίσκεται η αυτοεκτίμηση. Αυτή καθορίζει την ικανότητά μας να ελέγχουμε τον κόσμο γύρω μας, να επανορθώνουμε τις "ζημιές", να πιστεύουμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές πηγές θετικής αξίας για μας. Οι άνθρωποι με χαμηλό δείκτη αυτοεκτίμησης επηρεάζονται πιο βαθιά από τα αρνητικά γεγονότα. Έχουν συμβιβαστεί, τα αποδέχονται και δεν κάνουν προσπάθειες για αλλαγή. Θεωρούν ότι η αρνητική διάθεση είναι τυπικό χαρακτηριστικό τους και δεν προσδοκούν βελτίωση. Είναι λιγότερο κινητοποιημένοι από τους ανθρώπους με υψηλό δείκτη αυτοεκτίμησης για να διατηρήσουν ή να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους. Αυτές οι χαμηλές προσδοκίες δεν οδηγούν σε δραστηριοποίηση και αλλαγή, και εγκλωβίζουν το άτομο στην αρνητική - καταθλιπτική διάθεση.
· H αυτοεκτίμηση ως αποτέλεσμα της κατάθλιψης
Η αυτοεκτίμηση είναι παράγοντας που προκαλεί την κατάθλιψη, είναι όμως και κυρίαρχο χαρακτηριστικό της. Άνθρωποι καταθλιπτικοί εμφανίζουν ως σύμπτωμα, χαμηλά ποσοστά αυτοεκτίμησης. Ο καταθλιπτικός έχει χάσει την εικόνα και την αξία του εαυτού του, κι έχει διαστρεβλωμένη αντίληψη για τον κόσμο. Δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικές στρατηγικές για να προστατεύσει τον εαυτό του. Νοιώθει συνεχώς ανήμπορος, απελπισμένος, ανάξιος. Όλα αυτά, έχουν σαν αποτέλεσμα να δέχεται σοβαρό πλήγμα η αυτοεκτίμησή του. Άνθρωποι με καλό επίπεδο αυτοεκτίμησης οδηγήθηκαν σε κατάθλιψη και μετά αυτή μειώθηκε.
· Επίλογος
Από όλα τα παραπάνω, είναι φανερό πως οι έννοιες αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη αλληλοσχετίζονται και αλληλεπιδρούν. Δεν μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα ποιά έννοια προηγείται της άλλης. Η αυτοεκτίμηση είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση κατάθλιψης αλλά αποτελεί και προεξάρχων χαρακτηριστικό της. Το σίγουρο είναι πως επιβάλλεται να μελετάμε παράλληλα και τις δύο αυτές έννοιες γιατί η μία συμπληρώνει και καλύπτει την άλλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου